Mail: henkf@schoep.net   Tel: 06-53830259
Home   |   Blog   |   Profiel   |   Organisatieadvies   |   Management   |   Publicaties   |   Referenties   |   Contact

blog

blog > Recept voor blije baby’s en selectie van goede werknemers

Recept voor blije baby’s en selectie van goede werknemers

De University of York – zelf nog een baby onder de Engelse universiteiten - heeft aangetoond dat vrouwen die tijdens de zwangerschap stoppen met roken, blijere baby’s hebben dan vrouwen die blijven roken. De onderzoekster heeft 18.000 baby’s gevolgd en constateert dat de baby’s beter gehumeurd zijn dan de baby’s van ‘pregnancy smokers’.

Leuk nieuws natuurlijk voor de dames die in staat zijn om te stoppen. Op zich is dat al een daad die bewondering afdwingt, immers roken is een van de meest verslavende middelen die we kennen. Je vraagt je af of die baby’s nu blijer worden omdat de trots en het zelfvertrouwen van de moeders door deze prestatie groeit, of dat er een andere oorzaak is. Volgens de berichtgeving in de nieuwsbrief van Zorgvisie en GezondheidsNet.nl is er een veel fundamentelere oorzaak: een samenhang met het karakter van de moeder. De stoppende moeders zijn namelijk ook opgewekter, zitten vaker in een stabiele relatie en hebben minder vaak een moeilijke levensgeschiedenis.

Nu is het me al eerder opgevallen dat veel medewerkers in de gezondheidszorg niet alleen vrouw zijn, maar ook roken. Aan de checklist voor de selectie van nieuw personeel of voor loopbaantrajecten zou ik nu dan ook onmiddellijk de vraag toevoegen: ‘bent u tijdens uw zwangerschap(pen) ook gestopt met roken?’ Niet alleen wordt het met al die stoppers veel vrolijker op het werk, maar naar verwachting zal ook de bejegening van patiënten / cliënten er van profiteren en de samenwerking verbeteren. Uit het originele bericht van Reuters blijkt namelijk dat de met roken stoppende zwangeren meer sociale vaardigheden hebben, minder antisociaal gedrag vertonen en beter in staat zijn om gemeenschappelijke middelen te benutten. Moeder blij, baby blij, patiënt blij, collega blij, manager blij…iedereen blij.

Die aparte rookruimtes moet ook na stringente selectie overigens wel blijven. Want het stoppen met roken blijkt meestal alleen voor de duur van de zwangerschap te zijn. De moeders-medewerkers blijven dus ‘blije rokers’.

Het longitudinale onderzoek loopt nog wel een aantal jaar. Wie weet wat voor praktische tips dit nog meer gaat opleveren. We blijven het voor u volgen!

 

18-03-2008

Plaats een reactie


Naam


Reactie (max. 350 tekens, 350 resterend)


versturen